Рецепти

Ябълков кекс с орехи и медено масло

В сезона на домашните ябълки пропуска ли се такова удоволствие? Ябълковият кекс с орехи и медено масло ще достави на сетивата ви онзи съкровен и незаменим вкус, който всеки от нас помни от детството.

Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 60 минути
Порции: 10-12

Продукти за тестото:
120 г масло
230 г светло кафява захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
400 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
300 мл прясно мляко
3 средно големи ябълки
100 г орехи

За меденото масло:
80 г масло
50 г мед
1/2 ч.л. канела
орехови ядки за поръсване

Начин на приготвяне:

Оставете маслото да омекне добре и го сложете в голяма купа. Добавете захарта и разбийте добре.

Добавете яйцата едно по едно и смесете с маслото и захарта.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера, канелата, солта и индийското орехче.

Налейте млякото и ваниловия екстракт и разбийте до получаването на меко тесто.

Обелете и почистете ябълките и ги нарежете на парчета. Добавете към сместа за кекса заедно с едро нарязаните орехови ядки и разбъркайте с шпатула.

Намажете с масло две форми за печене с размер 10х30 см и покрийте с хартия за печене.

Разпределете сместа по равно и печете 60 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Извадете кекса от фурната, охладете за няколко минути и прехвърлете върху решетка, да се охладят до стайна температура.

В малка купичка сложете останалото масло и добавете меда и канелата. Разбъркайте и оставете настрана.

Преди да сервирате, намажете кекса с меденото масло и поръсете с орехови ядки.