Рецепти
Ябълков кекс с орехи и медено масло
В сезона на домашните ябълки пропуска ли се такова удоволствие? Ябълковият кекс с орехи и медено масло ще достави на сетивата ви онзи съкровен и незаменим вкус, който всеки от нас помни от детството.
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 60 минути
Порции: 10-12
Продукти за тестото:
120 г масло
230 г светло кафява захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
400 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
300 мл прясно мляко
3 средно големи ябълки
100 г орехи
За меденото масло:
80 г масло
50 г мед
1/2 ч.л. канела
орехови ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
Оставете маслото да омекне добре и го сложете в голяма купа. Добавете захарта и разбийте добре.
Добавете яйцата едно по едно и смесете с маслото и захарта.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера, канелата, солта и индийското орехче.
Налейте млякото и ваниловия екстракт и разбийте до получаването на меко тесто.
Обелете и почистете ябълките и ги нарежете на парчета. Добавете към сместа за кекса заедно с едро нарязаните орехови ядки и разбъркайте с шпатула.
Намажете с масло две форми за печене с размер 10х30 см и покрийте с хартия за печене.
Разпределете сместа по равно и печете 60 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадете кекса от фурната, охладете за няколко минути и прехвърлете върху решетка, да се охладят до стайна температура.
В малка купичка сложете останалото масло и добавете меда и канелата. Разбъркайте и оставете настрана.
Преди да сервирате, намажете кекса с меденото масло и поръсете с орехови ядки.